You Sure Nieuws

Aflossen op uw hypotheek: wanneer verstandig?


Wanneer u daar ruimte voor heeft in uw vermogen, kan het aantrekkelijk zijn om een deel van uw hypotheek af te lossen.

Het grote voordeel van aflossen is natuurlijk dat uw maandlasten omlaag gaan. Er is echter een aantal belangrijke overwegingen die u hierbij dient te maken. Waar moet u precies op letten?

Wel of niet aflossen?

Gedeeltelijk uw hypotheek aflossen kan soms aantrekkelijk zijn. Zeker als het rendement over uw vermogen relatief laag is (vanwege bijv. de lage spaarrentes of tegenvallende beursresultaten) kan het voordelig zijn af te lossen met uw spaargeld. Wanneer de rente die u (na aftrek van het fiscale voordeel) betaalt aan de bank hoger is dan het rendement dat u ontvangt over uw vermogen kunt u overwegen om een extra aflossing te doen en zo uw maandlasten te verlagen. Een bijkomend voordeel kan zijn dat door het verlagen van de hypotheeksom uw rentetarief naar beneden gaat. Is uw hypotheek nu bijvoorbeeld hoger dan 100% van de waarde van uw woning en valt uw hypotheek na aflossing hieronder? Dan gaat het rentetarief dat u betaalt aan uw bank omlaag en betaalt u dus maandelijks nóg minder aan uw bank.

Wel is het belangrijk stil te staan bij het feit dat aflossen onherroepelijke gevolgen heeft voor het bedrag waarover u de hypotheekrente mag aftrekken. Door de aflossing stijgt namelijk de overwaarde (verkoopwinst) die u realiseert wanneer u uw huis in de toekomst verkoopt. Als u vervolgens een nieuwe en duurdere woning koopt, mag u over deze overwaarde geen hypotheekrente meer aftrekken. U zult dan dus dit deel van de verkoopwinst ook weer in moeten brengen in uw nieuwe woning.

Is uw hypotheek echter hoger dan de waarde van uw woning en staat uw huis ‘onder water’ dan geldt dit laatste punt niet aangezien u bij verkoop geen overwaarde creëert. Het kan dan juist erg verstandig zijn om alvast een stuk af te lossen op uw hypotheek met het oog op de toekomst.

Mag u zomaar aflossen bij de bank?

U kunt bij veel banken niet ongelimiteerd aflossen zonder boete. U mag in de regel elk jaar een bepaald percentage van uw hoofdsom boetevrij aflossen. In uw hypotheekvoorwaarden kunt u lezen welk percentage voor u geldt. U vindt daarin ook de overige voorwaarden die gelden voor boetevrij aflossen. Vaak geldt er bijvoorbeeld een minimumbedrag dat u kunt aflossen. Daarnaast kunt u altijd boetevrij aflossen wanneer u maandvariabele rente heeft en wanneer uw huidige rentevastperiode afloopt.

Persoonlijk advies

Of aflossen met spaargeld voor u voordelig is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Het is altijd verstandig voldoende vrij beschikbaar vermogen aan te houden voor onvoorziene uitgaven en spaardoelen in de toekomst. Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan kan het ook een aantrekkelijk alternatief zijn om een extra storting of inleg te doen in plaats van af te lossen. Volop mogelijkheden dus! Wij spreken graag met u door wat voor u verstandig is.